Thursday, April 25, 2013

UX Dalam Kehidupan Seharian: Tabung Masjid


Ada banyak kaedah dan sudut pandang yang boleh digunakan dalam mendekati ilmu UX. Oleh kerana ilmu UX masih baru di rantau Nusantara, kita lihat dulu contoh di ruang lingkup awam sebelum pergi kepada lingkungan komersial.

Ramai antara kita tentunya sudah biasa memberi sedekah melalui tabung-tabung masjid. Kebanyakan masjid dan surau menggunakan peti besi atau peti kayu sebagai tabung derma. Selalunya duit dimasukkan melalui slot kecil di atas atau di tepi tabung.

Slot itu asalnya direka untuk derma duit siling. Apabila dimasukkan duit kertas, penderma terpaksa menolak masuk pula menggunakan pembaris atau kunci. Adakalanya setelah dijolok sekalipun duit masih belum masuk sepenuhnya. Penderma merasa risau kalau-kalau duit dermanya nanti diambil pencuri.

Masjid Kg. Dato Ahmad Said di Perak membawakan inovasi laci pada peti besi tabung derma mereka. Penderma hanya perlu tarik laci, letak duit dan tutupkan kembali. Duit akan jatuh dengan sendirinya dengan selamat ke dalam tabung


Perubahan ini membawa User Experience yang lebih baik kepada penderma. Pertama, mereka gembira melihat cara baru untuk menderma. Kedua, cara derma ini memudahkan mereka. Ketiga, mereka yakin bahawa duit derma selamat disimpan dan tidak tersangkut pada slot kecil seperti biasa.

1 comment:

  1. peti itu direka khas bagi masjid atau ada dah yang komersialkan?

    ReplyDelete